17
sep

‘De beste manier om iets te leren is er les in te geven’

Naomi Bisschop _ blog Sisterhood in Business

Het lijkt de omgekeerde wereld. Mijn SisinBiz-mentee Marjanne Riemens heeft dik meer ervaring dan ik. Zij is al 20 jaar ondernemer en ik heb nog maar recent mijn eerste KvK-inschrijving als zelfstandige gedaan. Zij heeft net haar propositie gerelaunched, en ik ben sinds een week live met mijn eerste eigen website www.naomibisschop.nl . Zij heeft doet al jaren aan contentmarketing avant la lettre, en ik ben net gestart met bloggen.

Haar droom. Mijn droom.

Doel van onze mentor-mentee-verbinding is het succesvol lanceren van een totaal nieuw concept. Haar droom. Ik help haar bij het uitwerken van het businessmodel. Daar weet ik dan weer het nodige van. Doorvragen, doordenken en doorrekenen. Dat is een beetje wat we doen in onze gesprekken.

Het is voor ons allebei een superdrukke tijd. Ik richt een consultancy activiteit op en neem in 2016 een wijnwinkel over. De een bouw ik van schratch af aan op, de ander bestaat al dik 100 jaar. Dat is mijn droom.

Consultancy als inspiratiebron

Het is niet toevallig dat ik deze twee paden tegelijkertijd betreed. In de afgelopen tijd heb ik me meer dan ooit gerealiseerd hoeveel bagage ik in mijn rugzak heb, waar anderen iets aan kunnen hebben. Dat geeft zoveel energie. Allereerst al het vertrouwen wat je van een ondernemer krijgt om met zijn organisatie en zijn mensen aan de slag te gaan. De ideeën en resultaten die je met elkaar neer kan zetten.

Tegelijk krijg ik inzicht hoe andere ondernemers met vraagstukken omgaan. Inspirerend en leerzaam. Je moet voldoende tijd buiten je eigen winkel doorbrengen om zelf scherp te blijven ondernemen.

Van liefde je werk maken

De keuze voor het wijnvak komt vanuit de liefde voor wijn; ik houd van de verhalen, de oneindige variatie, de enorme passie waarmee mensen in de wijnwereld werken, de verbinding naar historie en andere culturen, en het mooie wat de natuur en techniek bieden.

Ik wil mensen laten inzien hoe mooi kwaliteitswijnen zijn, en hoe zij hun eigen smaak kunnen ontdekken. Ik houd ook van retail. Winkelen is leuk, als gastvrijheid en klantbediening echt goed zijn! Ik wil graag werken aan een goed evenwicht tussen offline en online; ook om daarmee weer anderen retailers van dienst te kunnen zijn. En natuurlijk om groei te realiseren, het gaat ook om continuïteit van een winkel die al sinds 1903 bestaat.

Twee werelden in samenhang

Het lijken 2 werelden naast elkaar, maar ik zie ook verbinding. Met een glas wijn krijgt een gesprek al snel diepte. En zo heb ik een aantal ideeën uitgewerkt, waarin ik werkvormen met wijn omkleed. Ik geniet ten volle van al die voorbereidingen.

Mentee=mentor, mentor=mentee

Marjanne bouwt haar concept naast haar bestaande activiteiten. Elke vraag die ik aan Marjanne stel, stel ik ook aan mijzelf. Elke vraag die ik van Marjanne krijg, beantwoord ik ook voor mij zelf. En elk idee wat zij oppert, geeft mij inspiratie voor mijn eigen activiteiten.

Dat is de wisselwerking die zo waardevol is in dit proces. Zo ben je als mentor soms de mentee, en is de mentee de mentor!

Over Naomi Bisschop

Naomi Bisschop heeft een lange corporate carrière achter de rug. Na een reorganisatie bij haar laatste werkgever besloot zij de overstap naar het ondernemerschap te maken. Naomi neemt in 2016 een wijnspeciaalzaak in haar woonplaats Vught over, waarmee zij van haar liefde voor wijnen haar beroep maakt. Zij startte tegelijkertijd onlangs een consultancy activiteit onder de naam Naomi Bisschop Business Development, waar business modelling, value propositioning & leadership centraal staan. Naomi is mentor bij SisinBiz en Expert bij Women on Wings.