23
dec

‘Groei? Daar lééf ik voor!’

Aafke Osse, co-founder SisInBiz.‘Het potentieel van een individu ‘wakker kussen’ en dat dan weer verbinden om in co-creatie samen mooie dingen te maken. Omdat het zo is bedoeld. Dat is waar ik het voor doe, in mijn werk bij MaakRuimte, bij SisinBiz en natuurlijk ook in mijn gezin én mezelf’. Een interview met Aafke Osse, co-founder SisInBiz.

Waar sta jij voor, Aafke?

‘Ik hou enorm van het leven! Het voelt als een cadeau dat ik hier mag zijn. Om alles te doen wat ik graag wil moet ik goed voor mezelf zorgen en ja, dat heb ik door schade en schande geleerd. Ik volg elk jaar opleidingen, ga eens per vier weken naar een masseuse, bezoek maandelijks Lichtwerk en loop elke dag met de hond. Daarnaast knuffel ik zoveel als ik kan, dagelijks natuurlijk. Een wijntje en een goed gesprek, daar mag je mij voor wakker maken en ook ben ik verzot op lekkere muziek en dansen. Of ik iets wil bekennen? Ik ben een nachtwerkster, hou van de maan en dus ook van Sinterklaas, haha.’

Vertel ’s wat over je bedrijf?

MaakRuimte is een coöperatieve vereniging waarin ik samen met negen partners leiderschap-, organisatie- en keten/netwerkontwikkeling realiseer. Eén van de onderwerpen die volgens mij groot verschil maakt, is het versterken van horizontaal leiderschap vanuit de klant/afnemer. Horizontaal leiderschap is leiderschap vanuit een gezamenlijke intentie in plaats van vanuit hiërarchie.

Een paar weken geleden werd ik gevraagd om op het LPB congres (over gebiedsgericht werken) een openhartig – zeg maar ‘billen bloot’ – gesprek te leiden tussen wethouders uit Tilburg, Amersfoort en Eindhoven, ambtenaren en de burger. Mede door politiek en hiërarchisch gedrag lopen deze gesprekken vaak stroef. Ik vind het een uitdaging om mensen hier voorbij elkaar te laten verstaan. Door de juiste sfeer en context te creëren met precies de juiste balans van comfort en toch ook wat spanning, zodat daadwerkelijk de kern wordt geraakt en in het gesprek oordelen worden overbrugd.

Ik wil bijdragen aan een dialoog om de kracht van elke stad te versterken. Dit vraagt persoonlijk leiderschap omdat je dan flexibel op situaties in kan spelen. Vanuit deze passie heb ik met collega’s het boek MaakRuimte geschreven en daaruit hebben we, met de rolmodellen uit het boek, hun opvolgers in een Masterclass opgeleid. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een interstedelijk transitienetwerk. We hebben onszelf ‘GemeenteGeuzen’ genoemd en willen met de professionals in elke stad via persoonlijk en horizontaal leiderschap vanuit burgers en ondernemers de stad versterken en laten groeien.’

Jij wilt dus verschil maken! Dat doe je vast niet alleen in je bedrijf, toch?

‘Ook in organisaties zoals het VastGoedbedrijf (VGB) Almere doe ik dat. Ruim twee jaar geleden zijn we daar begonnen met het ontwikkelingsproces door klanten om feedback te vragen en innovatielabs en bouwteams te starten. Een paar weken terug was er een vervolgbijeenkomst. Om eerlijk te zijn vond ik het best spannend, want hadden de klanten nu echt verschil gemerkt? Op die vraag kwam een unaniem ‘JA’! Samen met Utrecht staat het VGB Almere nu op de tweede plaats op de VastgoedBarometer Nederland. Het is zo fijn om in mijn werk bewezen te krijgen dat de ontwikkeling echt beklijfd! Juist omdat het werk dat ik doe – bewustwording vergroten en creëren – in eerste instantie vaak wel voelbaar is, maar nog niet zichtbaar. En juist in de afgelopen maanden werd een rijke oogst zichtbaar in een aantal projecten, wat een cadeau!

Gebruik je die methodieken ook in SisInBiz?

‘Binnen Sisterhood In Business werken we aan persoonlijke ontwikkeling en co-creatie en dus groei. Dat doen we door in verschillende steden onderneemsters rond de keukentafel bij elkaar te brengen en die elk via mentoring een andere vrouwelijke ondernemer helpen naar ‘The Next Step’. Onlangs las ik een artikel waarin onderzoek van Insead onderschreef dat dit dé manier is waarop vrouwen leren: via persoonlijke ontwikkeling en mentoring. Zo’n bevestiging van mijn ‘gut feeling’ doet me goed, dat begrijp je!

We hebben inmiddels al 7 cellen (SisinBiz steden/regio’s) in Nederland en we willen graag de stap naar internationaal maken. Omdat we weten dat de wereld meer vrouwelijke energie en passie nodig heeft. Voorbij onzekerheid gaan staan voor wat je te zeggen en te doen hebt. Het is geweldig te zien wat een power, humor en effect dit genereert.’

Hoe ben jij gegroeid in je persoonlijke leven?

‘Met mijn partner Piet heb ik een samengesteld gezin met zeven kinderen, waarvan er vijf bij ons thuis wonen variërend in leeftijd van 14 tot 22 jaar. Ook hebben we vier kleinkinderen, die wonen natuurlijk bij hun ouders thuis. Aan de kids ruimte geven om hun talent te leven en te ontwikkelen staat voor ons voorop. We zijn allemaal erg anders en hebben ook nog eens verschillende achtergronden. Toch hebben we geleerd om veel respect voor elkaar te hebben. Dat vraagt niet alleen veel liefde en ruimte om anders te mogen zijn, maar ook soms om een goed gesprek over wat hindert, bindt en inspireert. Ik moet zeggen dat ik zoveel leer van de uiteenlopende karakters van de kinderen, dat ik hierdoor ook diverse volwassenen beter kan begrijpen. Daar ben ik misschien wel het meeste door gegroeid.’