30
apr

‘Ondernemen bleek een vak’


Ben je benieuwd naar het verhaal van sister en mentee Carlijn Postma? Zij is eigenaar van The Post, bureau voor contentmarketing, en in haar eerste blog neemt ze je mee in haar ontwikkelingen als ondernemer.

CarlijnDit jaar ga ik mijn tiende ondernemersjaar in… In die tien jaar heb ik twee bedrijven opgericht, twee kinderen gekregen, drie boeken geschreven, een samenwerkingspartner gevonden en weer uitgekocht, zeven medewerkers aangenomen en van een aantal weer afscheid genomen. Ik heb gesprekken gevoerd bij de bank over de nodige kredieten, contracten afgesloten met leveranciers om uiteindelijk in te zien dat ondernemen ‘serious business’ is.

Aangenaam, Carlijn Postma, ondernemer

Dus, ik ben ondernemer. Althans… Zo noem ik dat tegenwoordig. Tien jaar geleden dacht ik alleen maar ‘Ik begin voor mezelf, dan heb ik de vrijheid om mijn eigen pad te bepalen.’ Inhoudelijk was dat voor mij niet zo moeilijk. Ik heb een opleiding in creatieve communicatie, heb het marketingvak geleerd bij een groot reclamebureau en heb inmiddels mijn eigen bureau voor contentmarketing en een trainingsbureau over hetzelfde onderwerp.

Maar er was niemand die mij vertelde dat ondernemen ook een vak is. Dat deed ik erbij. In de beginjaren probleemloos. De eerste medewerker kwam erbij, daarna een stagiaire die bleef hangen. Toen ik zwanger was, kwam er nog een nieuwe collega en zo deden we ‘ons ding’ in die eerste jaren. Achteraf zie ik dat ik niet aan het ondernemen was, maar dat ik puur op gevoel een groeiend bedrijf aan het sturen was. En dat ging lang goed totdat steeds duidelijker werd dat door een paar verkeerde keuzes en een teruglopende economie mijn resultaat elk jaar langzaam daalde. 2013 was het eerste slechte jaar en vorig jaar heb ik dan ook hard moeten ingrijpen, gelukkig met een nieuwe stijgende lijn tot gevolg.

Eenzaam keuzes maken

En toen kwam ik op het spoor van Sisterhood in Business. Ik heb me nooit bezig gehouden met vrouwengroepen, glazen plafonds en andere – in mijn ogen – feministische onderwerpen. Dus ook hier dacht ik eerst: ‘Waarom nou weer alleen maar vrouwen?’ Tot een van de sisters tegen me zei: “De meeste vrouwen hebben in hun eigen omgeving geen mede-ondernemers. Mensen die begrijpen waarom je de dingen doet die je doet. Waarom je het zo leuk vindt om zoveel tijd en energie in je bedrijf te steken terwijl je (jonge) kinderen thuis hebt. En waarom je soms risicovolle keuzes maakt die alles op het spel kunnen zetten. Dat maakt dat je als vrouwelijk ondernemer soms best eenzaam in je keuzes bent.” En dat kwartje viel hard.

Mijn collega’s zijn eigenlijk mede-ondernemers geworden. Met hen bespreek ik alles. Maar uiteindelijk ben ík verantwoordelijk, ook voor hun toekomst. Ook zullen zij niet al mijn vragen kunnen beantwoorden en uiteindelijk maar tot op zekere hoogte begrijpen waarom ik bepaalde keuzes maak. En toen was ik overtuigd. Ik heb de sisters nodig om ook de komende tien jaar succesvol te kunnen ondernemen. Om de groei te kunnen realiseren die ik voor ogen heb. Mijn eigen vak versta ik wel. Inhoudelijk staan mijn bedrijven als een huis. Met alle potentie om de komende jaren echt te knallen en dat ene bureau te worden in Nederland dat op elke longlist staat van organisaties die aan de slag willen met hun contentmarketingstrategie. Nu alleen het ondernemersvak nog. Mijn eerste twee mentorgesprekken hebben me al zoveel inzichten gegeven waardoor ik nu al bewuster keuzes maak binnen mijn onderneming. Dit keer keuzes ter bevordering van de groei van mijn bedrijf en niet alleen ter bevordering van mijn vak.

>> Welke grote keuzes Carlijn in haar ontwikkeling als ondernemer heeft gemaakt, lees je de volgende keer op ons blog.

Over Carlijn Postma

Carlijn Postma is eigenaar van The Post, bureau voor contentmarketing. Ze schreef drie boeken: ‘Zakelijk twitteren voor beginners’ (2010), ’Ik.nl’ (2011) en ‘Contentmarketing in 60 minuten’ (2014). Ook schrijft ze voor het internationale vakplatform Content Marketing Institute. Deze publicaties hebben er in 2014 onder meer aan bijgedragen dat ze op plaats 27 in de lijst van 200 meest invloedrijke personen op gebied van contentmarketing is terechtgekomen.