3
sep

‘Stel je doelen groot, dan mis je ze niet!’

Mariavanderheijden.blog.sisinbizDeze quote van Loesje kwam ik tegen in het najaar van 2007. Women on Wings was net van start. Women on Wings is een sociale onderneming met de missie om 1 miljoen banen te creëren voor vrouwen op het platteland van India. 1 miljoen? Ja, 1 miljoen. Is dat veel? Ja, dat is veel. Is dat belachelijk veel? Nee, dat is niet belachelijk veel.

Waarom 1 miljoen?

In 2007 hebben Ellen Tacoma (mede-oprichter) en ik, een Excel sheet gemaakt. We kenden Sadhna, een coöperatie die in 1 jaar gegroeid was van 400 naar 600 vrouwen, een groei van 50%. De verkoop van producten was enorm gegroeid doordat wij geadviseerd hadden het verhaal van de producten te vertellen. Een prachtig verhaal. Vrouwen die handgemaakte producten maken en met het geld van de verkoop van deze producten hun kinderen onderwijs en beter eten geven.

Waarom India?

Wij wisten dat er duizenden Sadhna’s waren op het platteland van India. Met prachtige producten, maar met een gebrek aan kennis over de supply chain. In de Excel sheet vulden wij de cijfers van onze ervaring met Sadhna in.  Een N=1 is een goed hulpmiddel voor je eerste rekenmodel. Met honderden Sadhna’s en een jaarlijkse verdubbeling van banen bleek 1 miljoen een ambitieus maar realistisch doel.  Vanzelfsprekend toetsten we onze ambitie in India. Mensen vonden het fantastisch EN realistisch. Een land waar 1,2 miljard mensen wonen denkt in grote getallen.

Waarom wij?

Voor ons zelf is 1 miljoen een serieus cijfer. Eén miljoen banen als missie formuleren is een belofte aan jezelf dat je er serieus werk van maakt. Acht jaar geleden waren Ellen en ik beide midden 40. Met een indrukwekkend CV met managementbanen in het bedrijfsleven en een eigen bedrijf. Van jongs af gedreven door waarden als vrijheid en zelfstandigheid hebben we met werkervaring en opleidingen alle kansen gehad om ons zelf te ontwikkelen. Kansen die niet voor alle vrouwen in de wereld vanzelfsprekend zijn. Ellen en ik waren beide – onafhankelijk van elkaar, we kenden elkaar via het werk – in een fase beland waarin we behoefte hadden aan werk met meer maatschappelijke impact. Veel reizen maakt je extra bewust van wat je hebt. Wat wij aan materie hebben is niet vanzelfsprekend. Wij besloten onze eigen waarden te delen met andere vrouwen op de wereld.

Waarom SisinBiz?

Het principe van SisinBiz is ongeveer gelijk aan Women on Wings. In dialoog elkaars kennis en kunde verrijken. Nieuwe inzichten delen, vragen stellen, gevraagd en ongevraagd adviezen geven. Mijn ervaring in het eerste jaar is dat zowel de mentees als de mentoren leren EN veel plezier hebben. We combineren het nuttige met het aangename door letterlijk bij elkaar aan de keukentafel te eten en te praten. Zo halen we het beste uit ons zelf. Een grote doelstelling geeft richting, voor jezelf, maar ook voor alle mensen om je heen: je klanten, je medewerkers, je relaties. Juist door het stretchen kun je meer dan je denkt.

‘Think big, act small’

Groot denken biedt perspectief, lonkt, versnelt en geeft focus. Dit advies kan niet zonder mijn tweede motto: ‘think big, act small.’ Met de poten in de klei beginnen en concreet aan de slag gaan. Eén miljoen is een abstract getal en dit wordt concreet als je met een aantal bedrijven aan het werk gaat. In het eerste jaar betekende dit 500 extra banen. Acht jaar later staat de teller op 182.000 vrouwen met een hoger en beter inkomen, waardoor meer dan een half miljoen kinderen beter onderwijs en beter eten hebben. De stip op de horizon is duidelijk, de weg ernaar toe kan een slingerweg zijn. Dat maakt ondernemen zo leuk. Have fun!

Over Maria van der Heijden

Maria van der Heijden richtte in september 2007 samen met Ellen Tacoma Women on Wings op. De sociale ondernemeing wil voor 2017 voor één miljoen vrouwen op het Indiase platteland werk gecreëerd hebben.