12
jun

Succesvol ondernemen? Organiseer je eigen inspiratie en feedback

Patricia Becker_Sisterhood in Business_blog kleinPatricia Becker, founder van Career Generators (2010), Radical Awareness Collective (2012) en co-founder en voorzitter van Sisterhood in Business (2013), heeft aan de lijve ondervonden wat het vraagt om vakvrouw én onderneemster te zijn. “Ik leerde al snel dat je geen raad moet vragen aan mensen in je omgeving die in loondienst zijn.”

In 2010 heb ik, na een roerige periode in mijn corporate carrière, besloten om het roer om te gooien en eens flink te vertragen. Om uit te zoeken wat ik echt te doen had. Na jarenlang zowel in loondienst als interim vooral reorganisaties geleid te hebben in allerlei leiderschapsrollen, vroeg ik me af: wat is eigenlijk mijn vak en wat is mijn echte passie? Ik besloot hartgrondig om voor eens en altijd echt te gaan ondernemen. Maar hoe kon ik mijn expertises, ondernemerschap en samenwerken integreren?

Hardop dromen en vooruit struikelen

Ik ontdekte wat het vroeg om mijn ondernemersambitie te realiseren. Vooral hardop durven dromen en vooruit durven struikelen. Voorbij mijn eigen belemmerende overtuigingen kijken. Maar ook dat ik mijn eigen inspiratie en feedback te organiseren had. En ik bleek inderdaad andere raadgevers nodig te hebben. Onderneemsters die dit vak en wat het van je vraagt als geen ander begrijpen, me uitdagen en het lef hebben om me feedback te geven. En die ik dan wil aannemen, ahum. Want als onderneemsters iets gemeen hebben, is het wel ‘eigen wijsheid’.  Oftewel in het moment en rechtstreeks, van vrouw tot vrouw delen wat hindert, bindt en inspireert. Voor mij is dit de essentie van Sisterhood.

Inmiddels hebben wij als founding sisters met Sisterhood in Business een landelijk netwerk gecreëerd van succesvolle zakenvrouwen die, naast hun ondernemerschap als mentor, onderneemsters met groeiambitie begeleiden.

Vakvrouw Carlijn Postma, eigenaar van The Post en mentee van de Sisterhood in Business, verwoordde haar uitdaging als volgt: ‘Mijn collega’s waren eigenlijk mede-ondernemers geworden. Met hen besprak ik alles. Maar uiteindelijk ben ík verantwoordelijk, ook voor hun toekomst. Ook zullen zij niet al mijn vragen kunnen beantwoorden en uiteindelijk maar tot op zekere hoogte begrijpen waarom ik bepaalde keuzes maak.’

Kletsende vrouwen mét ambitie

Ondanks haar bedenkingen over weer ‘zo’n groepje kletsende vrouwen bij elkaar’, ja wie herkent het niet, had ze het lef om mentorschap van SisinBiz als optie te verkennen en zich te laten uitdagen om nieuwe perspectieven te ontdekken. Voor ons een prachtige kans om in een aantal mentorsessies met deze leuke vakvrouw in gesprek te gaan en onze ervaringen en kennis te delen. Over alles wat ze nodig heeft aan kennis en leiderschapsvaardigheden om haar groeiambitie te realiseren. En die ambitie heeft ze. Carlijn wil haar bedrijf in contentmarketing in Nederland echt op de kaart zetten. Good thinking, Carlijn!

Klinkt logisch, maar het vraagt wel het lef om als onderneemster je twijfels én je ambitie te durven delen en open te staan voor compassievolle feedback van een vrouwelijke mentor. En je voordeel te doen met haar kennis en ervaring.

Het heeft mij en mijn bedrijf enorm verrijkt.  De founding sisters zijn mijn co-founders, mijn collega’s en mijn mentoren. Het beste cadeau wat ik mezelf ooit kon geven. En zoiets moet je jezelf willen gunnen. Oftewel, met Sisterhood in Business hebben we gecreëerd wat we zelf gemist hebben.

Over Patricia Becker

Patricia Becker is co-founder en voorzitter van Sisterhood in Business en founder van Career Generators waarin ze als executive en businesscoach topvrouwen uit het bedrijfsleven begeleidt met al hun carrièrevragen. Ze organiseert in samenwerking met Van der Laan Company en Better Future US jaarlijks Sisterhood Inspiration Journeys voor topvrouwen, o.a. in New York en Berlijn.

Samen met haar businesspartner Michiel Kuijpers runt ze het Radical Awareness Collective en ontwikkelen ze als dialoogmakers en co-creatie-experts wereldwijd People Driven Innovation Journeys voor corporates die zich durven te hernieuwen. Ze is lid van het kernteam van ZiPconomy, een onafhankelijk kennisplatform dat zich richt op de toekomst van flexibilisering. Voorafgaand aan haar ondernemerschap heeft Patricia diverse management en directie-functies vervuld, o.a. bij Tempo-Team, Start People, Transavia.com en als algemeen directeur Benelux bij Kelly Services International.