10
jul

The Entre Prix-Legacy: Sisterhood pur sang!

Connie Maathuis_SisinBiz_Sisterhood in BusinessEind vorig jaar mocht ik tot mijn grote verrassing de prachtige ondernemersprijs van SVE (Stichting Vrouwelijke Entrepreneurs) in ontvangst nemen, de ‘Entre Prix’ genaamd. Deze wisselprijs bestaat uit een prachtige gouden ring die jaarlijks wordt toegekend aan een SVE-zakenvrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt op steeds wisselende thema’s, te linken aan ‘Entrepreneurship that matters’.

Ik draai er niet om heen: het is geweldig om in het zonnetje gezet te worden en geëerd te worden om je ondernemerschap, dat spreekt voor zich. Ik ontving de wisselring als vijfde op rij in het 6-de lustrumjaar en werd door de jury geëerd met mooie woorden. Dat deed me extra veel, omdat ik na de verkoop van mijn bedrijf per 1 januari jl. uit het vakgebied stapte waar ik 25 jaar in heb geacteerd: de wereld van gerechtsdeurwaarders en incasso.

Een ring met een verhaal

Maar de prijs deed me om meer redenen glanzen en stralen. Van 2008 tot 2012 was ik voorzitter van SVE en in 2010 vierden we het 25-jarig bestaan van dit (oudste landelijke) netwerk van vrouwelijke ondernemers. Een heel jaar lang organiseerden we allerlei topevenementen en ik mocht ook aan de wieg staan van één van de highlights die toen ontstond: de Entre Prix.

Het bleek een avontuur op zich te zijn om een ring te laten ontwerpen met een (goed!) verhaal; hij is namelijk gemaakt van ‘Oro Verde’. Al word ik 104, dan nog zal ik weten dat dit duurzaam gewonnen goud is, want zoveel ben ik er destijds wel mee bezig geweest. Dit specifieke goud komt uit Chocó (Colombia) en SVE liet de ring maken in het atelier van de Peruaanse Veronica Diaz om zo kansen te creëren voor vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden. Het heeft nog wel wat slapeloze momentjes gekost om het sieraad op tijd in Nederland te krijgen, maar het bleek de moeite waard.

Connie Maathuis_The Entre Prix-Legacy_Sisterhood in Business_SisinBiz

De grande finale van SVE

Op vrijdag 19 juni jongstleden, op de dag af exact 30 jaar nadat SVE ontstond, vierden we met de SVE-leden van toen en nu de ‘Grande Finale’ en werd het netwerk opgeheven. Een moedig maar ook mooi besluit  dat totaal past bij waar het netwerk ooit om is begonnen: ‘staan voor je zaak’. Uiteraard moet het huidige bestuur de komende tijd nog het nodige afwikkelen en daar hoort ook bij het zorgdragen voor de legacy die SVE nalaat, de Entre Prix-ring incluis…

De vermoedende lezer ziet vast al welke route zich in de voorbije tijd ontvouwde: SVE – Entre Prix – Connie Maathuis – SisInBiz… En ja, dat klopt.

Een bijzondere erfenis

Vol trots liet ik op het SVE-slotfeest weten dat SisInBiz graag de Entre Prix aanvaardt als erfenis en zich zal inzetten voor het laten voortbestaan van de wisselprijs. Het doel van SVE was destijds ondermeer het stimuleren en zichtbaar maken van vrouwelijk ondernemerschap. Binnen SisInBiz geloven we enorm in de kracht van dialoog en bouwen aan de krachtige impact die zakenvrouwen kunnen creëren middels dialoog voor zichzelf, het zakenleven in het algemeen en de maatschappij. Daarbij gaat het om al wat hen hindert, bindt en inspireert. De Entre Prix zal worden ingezet om die dialoog te versterken, zo breed als maar nodig is om de impact nog krachtiger te maken! Wordt spoedig vervolgd, dat begrijp je 😉

** Als je wilt weten hoe goud duurzaam wordt gewonnen geeft dit filmpje je meer informatie.